onsdag 8 augusti 2012

Förbered hästen på vad som komma skall


Det är nervsystemet som styr musklerna och musklerna som styr kroppen. Av naturliga skäl uppstår en viss fördröjning från det att ryttaren givit sin häst ett kommando, tills det att rörelsen är utförd. Därför är det inte bara hästens muskler och kondition som behöver tränas, nervsystemet och minnet är lika beroende av träning.

Upprepning

När man börjar utbilda sin häst eller börjar med nya övningar och rörelser, är det bra att utöva dessa på samma sätt och på samma ställe. Det hjälper hästen att förstå och det ger hästen trygghet eftersom den vet vad den ska göra. Hästen är ett vanedjur och det ska man utnyttja när man utbildar sin häst. Vända det till en fördel.

Kvantitativ upprepning vid ett och samma träningstillfälle är inte att rekommendera, utan snarare upprepning i tillvägagångssättet.

Förberedelse

Drömmen och målet för många är att kunna kommunicera så subtilt att det upplevs som om man rider sin häst med tanken, som att man delar nervsystem med sin häst.
Förutom att det tar ett tag för hästens nervsystem att styra dess kropp som vi önskar, har hästen fyra ben med en ”brygga” emellan, en ryttare på ryggen och olika grad av obalans och kroppskontroll. Det innebär att vi måste ge hästen den tid den behöver för att hitta fram till rörelsen. Om vi inte får omedelbar respons betyder det inte att hästen är olydig eller okapabel, den behöver kanske några ögonblick till.

Bäst förutsättningar ger vi hästen om vi hela tiden talar om vad som komma skall. Det gör vi genom att t ex korta stegen något och be om fokus, en form av signal om att nu kommer det snart något nytt. Är man konsekvent med detta lär sig hästen när din kropp förvarnar och kan då förbereda sig på sin uppgift.

Lugn och trygg

Den här metoden har visat sig inte bara ha bra inverkan på hästens fysiska utveckling. Många upplever att hästen känner sig trygg med sin ryttare och kan i lugn och ro fokusera på uppgiften. Överraskningar kan ibland vara trevliga, men det är sällan dom skapar fokusering och stabilitet. Det viktiga är ju att hästen kan utföra det vi ber om, inte att vi får göra det vi vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

test