måndag 6 augusti 2012

Impulsion – påskjut- vilja och kraft


Min fantastiska instruktör ser musik när hon tittar på ekipage i rörelse. Jag ser energiflöden. Det händer att vi spelar några falska toner här och där, eller hindrar energin från att komma igenom hästens kropp.

Ryttare, felanpassad utrustning, smärta eller andra svårigheter kan hindra den energi som transporteras genom hästens kropp och som ger den dess styrka och form.  Men det är inte bara kraften och energin som behövs för att impulsion ska uppstå, det krävs också att hästen tänker framåt och vill röra sig framåt. En häst som inte vill och som inte är aktiv mentalt eller fysiskt i ridningen kan du aldrig samarbeta med. Det går att tvinga den, oftast genom obehag eller hot, men då går rörelsernas lätthet och elasticitet förlorad. En sådan häst har också svårt att utföra vissa rörelser, eftersom den saknar kraft och kommer att göra motstånd.

Denna kraft kommer inte från ett högt tempo, vilket snarare ökar risken för en ”platt” häst som i stort sett bara förflyttar sig framåt. Viktigt i sammanhanget och ryttarens uppgift är att inte störa hästens halskotpelare och rygg. I utbildningen av hästen ska hästen lära sig att kontrollera påskjutet från bakhovarna, så att denna kan ”rikta” och samla sin energi i lagom grad för varje specifik rörelse.

Samling är kraft och samling ger möjligheter för en häst att utföra rörelser korrekt och att ”lyda” sin ryttare, men samling är så mycket mer än hästens ”bakben under sig”, den kräver aktivitet mentalt och fysiskt samt kontroll och förmåga från både häst och ryttare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

test