söndag 12 augusti 2012

Vad är skolgalopp?


Hästens förmåga till en fyrtaktig galopp varierar. Under senare tid (efter kavalleriskolans utbredning) främjas inte denna talang inom aveln, eftersom den moderna dressyren eftersträvar mer framåtrörelse.  Det har i sin tur medfört att galoppen allt som oftast ses i tretakt, men har man den högre skolan i sikte krävs andra förutsättningar i både anslag och takt. Skolgaloppen kraftfullhet och elevering förändrar takt och samlingsgrad och gör rörelser som piruett möjliga.

3,4 och 2 takt

Den naturliga galoppen är tretaktig och består av tre faser, elevering, svävarfas och markfäste. Denna galopp kan varieras från utsträckt till samlad. Skolgaloppen kommer av hög samlingsgrad där kraftig elevering av bogen (framförallt inner) förändrar markfästets fördelning. Den blir fyrtaktig och saknar svävningsmoment. För ryttaren känns den igen på sin bekvämlighet och gunglika rörelse. Man får känslan av att rida uppför där hästens hals och bog tycks skjutas upp mellan ryttarens överskänklar.
Om skolgaloppen gör det möjligt att föra sin häst på mycket små ytor som i t ex piruett och demi-volten, ger tvåtakts galoppen (terre á terre) det möjligt att galoppera på stället. Terra á terre har den högsta samlingsgraden och hästens fotarbete kan liknas vid jämfotahopp i tvåtakt.

Inte alltid lätt att se eller utföra

Kvaliteten på anslaget bevisar sig i utgången och tvärtom. Att förbereda hästen inför galoppanslag är av största vikt, då obalans förhindrar elevering av bogen och stör hästen. Vanligt förekommande är att ryttaren ställer hästen för mycket och bryter då den ”spända bågen”. Den för ändamålet för stora böjningen och ställningen kommer ofta från ett statiskt tygeltag i innertygeln, som låser halskotpelaren och hindrar bogblad och ”axelled” att elevera. Det i sin tur hindrar impulsion genom ryggen och kraften från bakbenen går förlorad.
Skolgaloppens utseende skiftar beroende på hästens talang för rörelsen, men den ska inte förväxlas med en trött eller svag häst som ”tappat takten” eller då hästen galopperar fram och travar bak.

2 kommentarer:

test