söndag 14 april 2013

Rätt men inte perfekt



Grundtanken och utgångspunkten i dressyrarbetet är gymnastik. Målet bör alltid vara en välgymnastiserad och balanserad häst med bevarad självkänsla. Som nämnt i tidigare inlägg är träning också inlärning. Därför kan en övning eller en rörelse delas in och betraktas på olika nivåer eller i olika faser. En specifik övning eller rörelse kan se olika ut beroende på hur långt hästen, eller ryttaren för den delen, har kommit i sin utveckling.
 I praktiken innebär det att en rörelse kan vara korrekt utifrån de förutsättningar som finns just nu, även om den till och med är långt ifrån perfekt i sig.

Den kloke instruktören vet detta och kan se när häst och ryttare är i inlärningsfas respektive träningsfas. Det är nämligen mycket vanligt och lätt för oss ryttare att gärna vilja "hoppa över" alla repetitioner kropp och nervsystemet behöver för att kunna fullända och utöva en rörelse fullt ut. Vi missar ofta att hästen också måste få tid att först förstå vad övningen går ut på och sedan tid att träna muskler, koordination och balans. Hästens rörelser är precis som våra egna till övervägande del viljestyrda. En häst som inte förstår vill och kan heller inte styra sin kropp som vi önskar.

Med allt detta i åtanke kan vi se att en rörelse kan vara "rätt" även om den ser olika ut beroende på i vilken fas ekipaget befinner sig.
Perfekt är alltså inte alltid rätt utan ofta tom omöjligt. Som så mycket annat i livet, har dressyrens alla faser och nivåer sin tid. Ett bra sätt att gestalta sin dressyrövning är att dela upp den i byggstenar och att lägga en sten i taget och i rätt ordning.

Trevlig första vårdag! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

test