torsdag 18 april 2013

Framåtbjudning och motivation



Som i så mycket annat är det svårt att få lagom. Antingen sitter du på en het häst, för stark, för känslig eller för ofokuserad. Eller så kanske det går så trögt att man tror att hästen är försedd med handbroms. 
Vad är egentligen framåtbjudning? Att hästen ångar på eller, att du som ryttare slipper driva eller att hästen har egen motor? 



För mig handlar framåtbjudning om mental vilja och motivation. När en häst tänker framåt är den motiverad och positiv till uppgiften. När hästen "tänker bakåt" saknas för hästen motivation eller förmåga. Alla vi som suttit på en av dessa omotiverade eller av andra orsaker tröga, eller som vi ibland säger, lata hästar vet ju också att utan energi får vi inget resultat. Det fungerar dock sällan med hackande skänklar och sporrar för att skapa den sanna motivationen. 



Det finns enkla knep för att motivera sin häst och göra träningen meningsfull. 

·        hästen förstår vad du vill och vad det går ut på

·        hästen vet att den klarar av uppgiften och litar på att du inte ber om mer än så

·        träningspassen är korta och fokuserade

·        hästen behöver aldrig uppleva mental eller fysisk utmattning



En häst som är positiv till arbete har oftast framåtbjudning. Det bästa sättet att skapa en positiv inställning är glädje, motivation och belöning. Att alltid se till det som var bra under ett ridpass även om det bara var fåtalet steg, får dig som ryttare att inte känna misslyckande. Detta gör underverk på våra hästar som då inte heller upplever otillräcklighet och misslyckande. Det framstår säker som något präktigt och snusförnuftigt att poängtera detta, men det är ett empiriskt faktum. Jag har sett det åtskilliga gånger. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

test