söndag 22 juli 2012

Automatik


 Jag fick en fråga som löd ungefär så här
” Om hästen ”går på tygeln” innebär det då att den automatiskt kommer upp med ryggen och jobbar med bakbenen under sig?

Jag svarade att det där med ”på tygel” är ett knepigt uttryck och att det inte per automatik innebär att hästen arbetar som ovan nämnt.

Vad innebär att ”gå på tygel”

Först måste man reda ut vad det innebär att hästen går på tygel. Det finns en uppsjö åsikter om detta och det kan se ut på skiftande sätt. Därför vill jag helst undvika uttrycket eftersom  två personer kan tro sig prata om samma sak men faktiskt mena väldigt olika.  

En häst kan ”gå på tygeln” i låg form, hög form, bakom lod, framför lod, öppen och stäng och alla dessa varianter påverkar naturligtvis resten av kroppen, formen och steget. Några hållpunkter som jag berört i tidigare inlägg, är att nacken ska vara högsta punkt och nosen framför lod genom ögat. Vinkeln mellan huvud och hals hör ihop med samlingsgraden.  Desto längre bakom lod nosen kommer, desto mindre bärkraft finns i bakbenen. Det är en regel och på sätt och vis en automatik, men ingen regel utan undantag.

Men det intressanta är också föreställningen om att ryggen ska höjas och komma upp och att detta anses vara ett arbetande läge. Faktiskt är det tvärtom, när hästen samlar sig sänker den bröstryggen.

Prova själva

När hästen spänner sina dorsala ryggmuskler sänks ryggen, sammandragna muskler är starkare än avslappnade.  När hästen går lång och låg, slappnar musklerna av och tillåter ryggraden att höjas och förlängas. Prova själv genom att stå på alla fyra och spänn ryggen för att se vad som händer och försök sedan att lyfta ryggen i detta läge. Det går inte.

Hästen ”jobbar” alltså inte med ryggen när ryggen ”kommer upp” och ryggen är i detta läge som svagast. Det betyder dock inte att hästen alltid ska ”arbeta” med ryggen. Träningen ska vara dynamisk och ska varieras mellan kontrahering och avslappning.

Lättare att sitta på

En häst som länger och höjer sin rygg är oftast lättare att sitta på och antagligen har föreställningen om att den jobbar med ryggen i detta läge, kommit ur att det känns bekvämare att sitta på hästen. Det i sin tur ger en mer avslappnad ryttare vilket kanske uppfattas positivt av hästen och då känns allt mer rätt och på plats. Det är en teori från min sida.

En sänkt rygg är inte heller automatiskt en ”korrekt rygg”. Hästen ska inte vara spänd och som ryttare känner du skillnaden på detta genom att en inkorrekt sänkt rygg upplevs som att sitta på en banan, ryggen försöker ”komma undan tryck-känslan”. Den korrekt sänkta ryggen känns som att du tillåts komma ner i sadeln samtidigt som hästens rygg ”fyller ut” sadeln.

Det här är ett knepigt ämne och kan diskuteras i det oändliga. Så länge man inte aktivt rider sin häst bakom lod är man i alla fall inte helt ute och cyklar :-)