måndag 16 juli 2012

Hästen på tygeln del 1


För att hästen ska kunna gå korrekt på tygeln, måste hästens dorsala hals och ryggmuskulatur samverka med hästens sträckarmuskulatur i bakdel och bakben. Dessa två muskelgrupper bildar tillsamman den ”båge” som på ett anatomiskt och naturligt sätt formar hästen och ger den dess outline.

När denna sammanhängande muskelkedja samverkar med ryttarens säte och hand i balans, och gärna perfektion, kan hästens form ”spela” mellan ”uppåt-neråt-framåt” och olika grader av samling, där elevering av hästens bog och nacken som högsta punkt blir resultatet. Den låga formen ger hästen utrymme för att sträcka ut sin dorsala hals och ryggmuskulatur, vilka i ett samlat läge kontraheras eller med andra ord drar ihop sig. Dock innebär inte ”lång och låg” att hästen tappar sin form och bara ”rätar ut sig”. Detta sker om den samverkande muskelkedjan bryts och resultatet blir en formlös häst vars muskler bara håller upp hästens skelett.

Ressembler och Remener – samling och vinkel mellan huvud och hals hör ihop

Bakbenens aktion och placering under hästen skapar energi som bevaras och utnyttjas genom den samverkande muskelkedjan och det ger förutsättningen för en häst som bär sin egen bog och hals. För att åstadkomma detta måste bakbenen föras uppåt inåt och placeras mot tyngdpunkten (som är under ryttare och sadel). En hästs bakben som bara rätas ut och trampar av, ger endast skjutkraft och minimalt med bärkraft.

Det är ryttarens ansvar att utbilda hästen och dess bakben så att denna med tiden kan ge rätt balans mellan steglängd, muskelanspänning och förhållning till önskad prestation och övning/rörelse. Desto mer skolade hästens bakben är ju större samlingsgrad (belastning av bakdelen) kan ryttaren be om. Med samling kommer som nämnt tidigare, elevering av bogen, som i sin tur ger en hals som formas uppåt framåt och höjer nacken till högsta punkt. Nosen hamnar framför lod genom ögat.
Om hästen ombes att gå bakom lod, kopplas de dorsala hals och ryggmusklerna ur och agerar i ett avslappnat läge. Det resulterar i att hästen blir framtung och tappar samlande kraft från bakbenen. Till skillnad från vad många tror, arbetar inte hästen här med ryggen, utan tvärtom. I detta läge är ryggen som svagast. Bakbenen kan inte längre arbeta med samlande rörelse och kraften kan inte tas upp av överlinjens muskulatur.