torsdag 26 juli 2012

Bättre koll på sitsen


Det finns ett enkelt litet knep för att få bättre koll på vad som händer med sitsen när vi tex spänner en sätes muskel, eller vår höftböjar muskel, svankar eller krummar med ländryggen och faller fram eller bak med överlivet. Alla dessa små och ibland större rörelser påverkar sitsen i allra högsta grad.

 En hård stol

Sitt rakt upp och ner på en hård stol med överskänklarna något  isär. Se till att du känner dina sittben mot stolen.

Börja sedan med att spänna ena skinkan och observera vad som händer. Du kommer att märka att ditt sittben lyfts från stolen och om ditt ben hade hängt ”mer i luften”, hade benet dragits något bakåt.
Återgå till avslappnat läge och spänn höftböjarmuskeln (som böjer höftleden). Det kan vara lite svårt, för många av oss har inte så bra kontroll över den här muskeln. Det kan lätt bli så att man lyfter benet istället, men så mycket ska man inte spänna muskeln. Försök att hitta ett ”dragläge”. Resultatet blir att benet lyfts något från stolen. Vad händer med sittbenet? Det får bättre kontakt med stolsunderlaget. Till häst påverkar även detta underskänkeln något då den tenderar att föras framåt.

Ger oss kroppskontroll

Genom att använda musklerna på detta sätt bevaras din centrering. Om man t ex istället tippar bäckenet i sidled för att lägga mer vikt på ett sittben, förloras centreringen.
Personligen tycker jag att den här enkla lilla övningen ger bättre förståelse för vad hästen känner i sadeln när vi använder vår kropp. Förståelsen för vad som händer med sitsen om vi spänner en skinka osv, kan användas när vi utforskar hjälperna och när vi gör en egen bodycheck (nämnt i ett annat inlägg).
Om vi ständigt kniper skinkorna för att t ex sitta kvar i sadeln, kan vi inte använda sittbenen. Om vi lutar överlivet bakåt eller för mycket framåt, lika så.

Ett exempel

En fattning i vänster galopp ser lämpligen ut så här;
Något spänd höger skinka så att höger skänkel dras något bakåt och höger sittben lyfts från sadeln. Böjd höftböjare så att vänster sittben får mer kontakt med sadeln. Detta ger en lämplig böjning av hästen som gynnar fattningen, men ofta kan det där vänstra sittbenet störa hästen, då det inte släpper igenom rörelsen från hästens inre bakben och höft. Då måste vi finjustera med att även spänna vänster skinka något (lite) så att vårt sittben kan ”rulla” på rörelsevågen från hästens inre bakben.

Stretch

Det är fantastiskt skönt att sitta upp i sadeln ny-stretchad. På bilderna finns tre enkla stretchövningar som man kan göra i stallet och som stretchar höftböjare, sätesmuskulatur och insida lår. Det tar inte många minuter och är väl värt besväret. För den ambitiöse ryttaren rekommenderar jag att stretcha en stund varje dag. Din häst kommer att uppskatta det :-)

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

test